Onderzoek naar de Noordse woelmuis

NWCadvies heeft dit najaar, in opdracht van Nationaal Park de Biesbosch, weer een onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van de Noordse woelmuis in de Biesbosch. Deze woelmuis wordt streng beschermd door de Flora- en faunawet en is, in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998, ook aangewezen als doelsoort voor de Biesbosch. Dit natuurgebied geldt als één van de bolwerken van de Noordse woelmuis in ons land: de soort komt hier nog in relatief hoge dichtheden voor. Om deze reden is het belangrijk om te onderzoeken hoe de populatie zich hier door de jaren heen ontwikkelt en waar eventuele knelpunten liggen die verdere uitbreiding van de soort belemmeren.

Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van zogenaamde inloopvallen. Een dergelijke val bevat een kamertje met wat hooi en eten zoals wortel, appel, meelwormen en havermout en zodra een muis het gangetje naar het kamertje inloopt, valt het deurtje achter hem dicht en zit hij gevangen. De vallen worden op verschillende locaties in een aantal raaien (rijen) uitgezet en worden in de vroege ochtend en in de avond gecontroleerd. Van de gevangen muizen wordt de soort en het geslacht bepaald, waarna ze weer vrijgelaten worden.       

Met behulp van de onderzoeksresultaten kan onder andere advies uitgebracht worden over het beheer van grienden en rietvelden om deze (nog) aantrekkelijker te maken of aantrekkelijk te houden voor deze bijzondere muizensoort.

Noordse woelmuis